“In dezelfde periode vorig jaar hadden we doorgaans acht aanvragen per week. Nu zijn dat er tot dertig. Vorige week kregen we zelfs zestien aanvragen in één dag binnen. Ongezien”, duidt Bart Monbaliu van Biopool.

Staren op de tuin

Volgens hem ligt dat aan een combinatie van meerdere factoren. “Mensen zitten verplicht thuis en staren op hun tuin. De kans dat ze deze zomer op reis kunnen, lijkt niet bijzonder groot. Met het mooie weer van de afgelopen zomers in het achterhoofd dromen ze van een vakantiegevoel in eigen tuin. Bovendien hebben mensen ook meer tijd om na te denken over de tuininrichting”, zegt Bart Monbaliu. “Dat merken bijvoorbeeld wanneer we de eerste keer langsgaan voor een offerte. Potentiële klanten hebben al veel meer research gedaan dan anders.”

Vertraging voor vergunning

Een volledig afgewerkt zwembad tegen de zomer: dat is waar velen op hopen. “Maar dat is jammer genoeg niet meer haalbaar. De aanleg van een zwembad vergt veel voorbereiding. De inrichting van de tuin moet in sommige gevallen volledig herzien worden. Maar er zijn nog veel redenen waarom nu aangevraagde
zwembaden pas in het najaar gerealiseerd kunnen worden”, zegt Monbaliu. Volgens hem zijn er in veel gevallen omgevingsvergunningen nodig, maar komen schepencolleges momenteel niet meer samen om die uit te vaardigen of is er op zijn minst grote vertraging.

Lees meer